Marine Le Pen richt pijlen op vader

Actueel

(Novum/AP) - Partijleidster Marine Le Pen van het Franse Front National heeft de aanval op haar vader ingezet. Le Pen noemde de recente uitlatingen van haar vader 'politieke zelfmoord' en zei zich te zullen verzetten tegen elke kandidatuur van Le Pen senior.

De 86-jarige Jean-Marie Le Pen, die het Front National oprichtte, heeft de Holocaust in het verleden meer dan eens 'een detail in de geschiedenis' genoemd en herhaalde dat afgelopen week. Ook nam hij het op voor een Franse maarschalk die tijdens de Tweede Wereldoorlog collaboreerde met de nazi's. Marine Le Pen heeft het bestuur van de partij bijeengeroepen om de 'beste oplossing te vinden de politieke belangen van het Front National te beschermen'. Daarnaast zal ze zich verzetten tegen haar vaders plannen om in december lijsttrekker te worden bij regionale verkiezingen in Zuid-Frankrijk. Wanneer het partijbestuur bijeenkomt is onduidelijk.

"Jean-Marie Le Pen lijkt in een neerwaartse spiraal te zitten van verbrande aarde en politieke zelfmoord", schreef Marine Le Pen in een verklaring. Zijn status 'geeft hem niet het recht het Front National te gijzelen', voegde Le Pen eraan toe.

Marine Le Pen nam in 2011 het partijleiderschap over, haar vader werd erevoorzitter. Ze probeert al jaren om het Front National, waar van oudsher een zweem van antisemitisme omheen hangt, salonfähig te maken. Haar vader gooit echter telkens roet in het eten. Dit zou de eerste keer zijn dat ze concrete maatregelen treft om haar vader te straffen.

PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?