Leger zoekt in noordoosten Nigeria naar meisjes

(Novum/AP) - Het leger van Nigeria richt zich bij de zoektocht naar de meer dan tweehonderd ontvoerde schoolmeisjes op een bos in het noordoosten van het land. Dat heeft de regering woensdag bekendgemaakt. Ouders van de ontvoerde meisjes noemen de verklaring echter politieke grootspraak van de regering van scheidend president Goodluck Jonathan.

De regering is 'vastberaden de meisjes te vinden en terug naar huis te brengen', aldus Mike Omeri, van het Nationaal Informatiecentrum dat zich bezighoudt met de strijd tegen terreur. Volgens Omeri zijn de rebellen van de extremistische beweging Boko Haram verdreven uit al hun bolwerken, behalve uit het bos in het noordoosten. "Op dit moment gaat het leger het Sambisa-bos in", zei hij. "Inlichtingen lijken er op te wijzen dat onze militaire operatie zich richt op een gebied waar de meisjes worden vastgehouden."

De verklaring van Omeri staat haaks op die van de nieuwe president Muhammadu Buhari, die eerder deze week zei dat hij niet kan beloven dat de meisjes worden teruggevonden. Volgens hem is totaal niet duidelijk waar de meisjes worden vastgehouden. Ook de ouders en lokale leiders geloven niet dat de meisjes in het Sambisa-bos worden vastgehouden. De meisjes zouden enkele weken na hun ontvoering al naar een andere plek zijn gebracht. Volgens een van de lokale leiders wordt het lot van de meisjes 'voor politieke doeleinden gebruikt'.

PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?