Leger VS blundert met verzending antraxbacteriën

(Novum/AP) - Het Amerikaanse leger heeft een fout gemaakt met de verzending van antraxsporen naar laboratoria. In plaats van dode sporen werden actieve sporen verzonden, die levensgevaarlijk kunnen zijn als ze worden ingeademd.

De sporen werden voor onderzoeksdoeleinden verstuurd naar overheids- en commerciële laboratoria. Een laboratorium in de Amerikaanse staat Maryland sloeg alarm toen de zending actieve sporen bleek te bevatten. Sporen uit dezelfde partij werden door het legerlaboratorium Dugway in Utah naar laboratoria in negen verschillende staten en een Amerikaans legerlaboratorium in Zuid-Korea verstuurd.

Volgens het Pentagon zijn waarschijnlijk geen gewone burgers met de sporen in aanraking geweest. In de meeste laboratoria werden de ontvangen monsters vernietigd nadat de vergissing was ontdekt. Vier medewerkers van drie commerciële laboratoria worden preventief behandeld. Hoe de fout bij de verzending kon worden gemaakt wordt onderzocht.

Generaal Ray Odierno, de stafchef van het leger, denkt niet dat het probleem werd veroorzaakt door menselijk falen. Odierno vermoedt dat er iets mis is gegaan in het technische proces waarin de bacteriën worden gedood.

Antrax- of miltvuurbacteriën kunnen sporen vormen die tientallen jaren kunnen overleven en weer actief worden als de omstandigheden daarvoor gunstig zijn, bijvoorbeeld hoge temparaturen en een hoge luchtvochtigheid. Als ze worden ingeademd kunnen ze longontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken die snel dodelijk kan verlopen.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?