Lancering bevoorradingsraket SpaceX mislukt

Actueel
beeld Novum

(Novum/AP) - Een raket van het Amerikaanse bedrijf SpaceX die het internationale ruimtestation ISS moest bevoorraden is zondag kort na de lancering uit elkaar gevallen. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bekendgemaakt.

De raket werd gelanceerd in Cape Canaveral, in de staat Florida. Volgens SpaceX verliepen de eerste minuten van de vlucht goed, maar ging het mis toen de raket de geluidsbarrière doorbrak. Ruim 2300 kilo aan voorraden voor het ISS stortten terug naar de aarde. De raket had onder meer een speciale sluis aan boord die gebruikt zou worden voor de koppeling van toekomstige raketten aan het ISS. De oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend.

Het is de tweede mislukte bevoorradingsvlucht op rij en de derde in acht maanden tijd. Toch heeft het ongeluk niet direct gevolgen voor de astronauten in het ISS. De astronauten hebben nog genoeg voorraden in het ISS om het tot oktober uit te zingen. De verwachting is dat Rusland vrijdag een nieuwe bevoorradingsraket naar het ISS stuurt.

PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?