Kritiek VN op Israël om geweld tegen kinderen

(Novum/AP) - Israël staat niet op de jaarlijkse VN-lijst van landen die tijdens conflicten moedwillig geweld gebruiken tegen kinderen. Maar secretaris-generaal Ban Ki-moon had wel felle kritiek op Israël, vanwege de 'ongekende en onacceptabele' mate waarin jonge mensen in het gebied slachtoffer worden van geweld.

In het rapport dat maandag openbaar werd gemaakt zegt Ban zich 'ernstige zorgen' te maken over de manier waarop Israël omgaat met het internationale recht, zoals de verplichting om bij militair optreden onderscheid te maken tussen strijdkrachten en burgers en om buitensporig geweld te vermijden. Er was in 2014 een scherpe toename van het aantal kinderen dat slachtoffer werd van het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Zeker 561 jongeren kwamen om, 4271 raakten gewond. Het overgrote merendeel van de slachtoffers was Palestijn.

De jaarlijkse lijst is significant omdat regeringen en groepen die de rechten van kinderen schenden met naam en toenaam worden genoemd. De Veiligheidsraad zei in 2009 toen de lijst werd ingevoerd 'stappen te zullen nemen' tegen landen of groepen die vaker op de lijst voorkomen. Dit jaar staan onder meer Irak, Nigeria en Syrië op de lijst.

Volgens bronnen bij de VN wilde de speciale gezant van de Verenigde Naties voor kinderen in gewapende conflicten, Leila Zerrougui, zowel Israël als Hamas op de lijst plaatsen. Maar omdat er geen overeenstemming kon worden bereikt over Israëls plek op de lijst werden beide partijen eraf gehouden.

Riyad Mansour, de Palestijnse ambassadeur bij de VN, liet weten 'erg teleurgesteld' te zijn dat Israël niet op de lijst is geplaatst. Volgens Mansour beschikken de VN over bewijs dat Israël erop thuishoort. "Er kan geen twijfel over bestaan dat Israël (...) op flagrante en systematische wijze de mensenrechten van Palestijnse kinderen schendt, en dat het daarom in aanmerking komt voor een plekje op de lijst", aldus Mansour.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?