Journalist doodgeschoten in Kiev

Actueel

(Novum/AP) - Een Oekraïense journalist die bekendstond om zijn pro-Russische standpunten is donderdag in Kiev doodgeschoten. Dat heeft het Oekraïense ministerie van binnenlandse zaken bekendgemaakt.

De 45-jarige Oles Boezyna werd onder vuur genomen vanuit een rijdende auto door twee gemaskerde mannen, zei minister van binnenlandse zaken Anton Herasjtsjenko. Hij was eerder dit jaar enkele maanden hoofdredacteur van een dagblad dat in handen is van een Oekraïense pro-Russische miljonair. In 2012 probeerde hij een zetel in het parlement te veroveren. Vanwege zijn zeer uitgesproken pro-Russische standpunten stond Boezyna meer te boek als activist dan journalist.

De moord op Boezyna volgt op de dood van Oleh Kalasjnikov, een parlementariër van de pro-Russische Partij van de Regio's. Kalasjnikov werd woensdag met een schotwond gevonden bij zijn huis. De politie heeft zijn dood nog niet officieel als moord bestempeld.

Zowel Boezyna als Kalasjnikov was een belangrijke getuige in een proces over aanvallen die pro-Russische activisten begin 2014 uitvoerden op pro-westerse betogers in Kiev. De protesten van die laatste groep leidden uiteindelijk tot de val van de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj, van wiens partij Kalasjnikov deel uitmaakte.

Herasjtsjenko deed een oproep aan alle getuigen in de zaak en mensen die denken informatie te hebben om contact op te nemen met de politie als ze vrezen voor hun veiligheid. Volgens de minister 'zouden' de moorden kunnen zijn beraamd door Rusland, om 'Oekraïne van binnenuit te destabiliseren'. Ook president Petro Porosjenko trok een verband tussen de dood van de twee mannen en gaf de schuld aan 'de vijanden' van Oekraïne, die proberen de 'politieke keuze van het Oekraïense volk in diskrediet te brengen'.

De Russische president Vladimir Poetin, die donderdag in zijn jaarlijkse marathonshow op de Russische televisie vragen van burgers beantwoordde, omschreef Boezyna's dood als 'een politieke moord'.

PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?