IS sloopt beelden in Palmyra

Actueel
beeld Novum

(Novum/AP) - Strijders van Islamitische Staat (IS) hebben zes beelden uit de monumentale Syrische stad Palmyra vernietigd die ze in beslag hadden genomen van een smokkelaar. De smokkelaar is gegeseld, liet de terreurbeweging vrijdag weten.

IS gaf vrijdag foto's vrij waarop te zien is hoe IS-strijders de beelden met grote hamers aan stukken slaan. Een andere foto toont de geseling. De sloop en de lijfstraf waren bevolen door de islamitische rechter in het Noord-Syrische Manbij aan wie IS de zaak had voorgelegd.

Het is onduidelijk of het werkelijk om beelden uit Palmyra gaat, zegt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Het Observatorium, dat het conflict in Syriƫ verslaat met hulp van activisten ter plaatse, sluit niet uit dat IS voor de foto's nepbeelden heeft gebruikt en de echte kunstschatten wil doorverkopen.

Volgens het hoofd van de Syrische dienst voor oudheden en musea heeft IS onlangs ook een beeld van een leeuw uit Palmyra gesloopt. Het beeld, dat dateert van de tweede eeuw na Christus, stond in een beschermende metalen bak bij de ingang van het museum van Palmyra, zei Maamoun Abdulkarim.

IS nam Palmyra in mei in. Sindsdien houdt de internationale gemeenschap haar hart vast over de vele monumentale gebouwen en de kunstschatten die er liggen opgetast. In maart verwoestte de terreurbeweging de Iraakse steden Nimrod en Hatra, die allebei door Unesco tot werelderfgoed waren uitgeroepen.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?