IS laat yezidi's vrij

(Novum/AP) - Terreurbeweging Islamitische Staat heeft ruim tweehonderd yezidi's vrijgelaten die acht maanden geleden gevangen werden genomen. Het gaat om bejaarden en kinderen. Dat hebben de Koerdische peshmerga in Irak bekendgemaakt.

De yezidi's zijn een geloofsgemeenschap in het noorden van Irak, die door IS als ketters worden gezien en vorig jaar tijdens de opmars van IS in het nauw werd gedreven. Ze moesten de stad Sinjar ontvluchten, maar werden uiteindelijk in het nauw gedreven op de berg Sinjar. Met hulp van de Amerikanen en Britten wisten Iraakse en Turkse Koerden een einde te maken aan de omsingeling door IS van de berg, maar niet voordat duizenden yezidi's het leven hadden gelaten. Veel vrouwen en meisjes werden door IS als slaven verkocht.

De 216 mensen werden overgedragen in Himera, even ten zuidwesten van de noordelijke stad Kirkuk. De meesten verkeren in slechte gezondheid en lijken te zijn mishandeld, aldus de Koerdische bevelhebber Hiwa Abdullah. De kinderen uit de groep, zo'n veertig in totaal, zijn naar de Koerdische hoofdstad Irbil gebracht voor medische behandeling.

Waarom de yezidi's zijn vrijgelaten is nog onduidelijk, maar mogelijk waren ze een last voor IS. Dat was volgens de Koerden ook de reden voor de vrijlating van zo'n tweehonderd yezidi's in januari.

PDF Print Stuur door