Iraanse hardliners protesteren tegen atoomakkoord

Actueel

(Novum/AP) - Ongeveer tweehonderd Iraanse hardliners zijn dinsdag in Teheran de straat opgegaan om te protesteren tegen een voorlopig akkoord over het Iraanse atoomprogramma. Dat meldt het Iraanse persbureau IRNA. De bijeenkomst had plaats bij het parlementsgebouw; vooraf was er geen toestemming gevraagd voor de betoging.

De demonstratie viel samen met een besloten zitting van het parlement. Minister van buitenlandse zaken Javad Zarif lichtte de parlementsleden in over het raamwerk voor een definitief akkoord over het atoomprogramma. Het definitieve akkoord moet uiterlijk op 30 juni rond zijn, maar kan op veel steun rekenen van het Iraanse establishment. Iraanse hardliners zijn echter fel tegen en noemen het een ramp voor Iran.

De vijf permanente leden van de Veiligheidsraad plus Duitsland kwamen vorige week met Iran overeen dat Iran de technologie om een kernwapen te bouwen opgeeft. In ruil daarvoor krijgt Teheran snel weer toegang tot bevroren bankrekeningen, de oliemarkt en andere middelen die geblokkeerd zijn als gevolg van internationale sancties.

PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?