Iraakse leger claimt dood tweede man Saddam Hussein

Actueel

(Novum/AP) - Iraakse regeringstroepen hebben de belangrijkste nog voortvluchtige vertrouweling van Saddam Hussein gedood. Dat beweren Iraakse bestuurders en legerofficieren. Izzat Ibrahim al-Douri, die zich had aangesloten bij Islamitische Staat, zou het leven hebben gelaten in de buurt van Tikrit.

Al-Douri was de klaverkoning in het kaartspel met gezochte Saddam-getrouwen dat de Amerikanen na de inval in Irak in 2003 uitbrachten om de opsporing te vergemakkelijken. Het is niet de eerste keer dat het regeringsleger zijn dood claimt. Ditmaal verspreidde de regering in Bagdad een stel foto's van een stoffelijk overschot met een rode baard en snor, dat het lijk van Al-Douri zou zijn. De rossige snor was Al-Douri's handelsmerk in de tijd dat hij Saddam Hussein diende.

Al-Douri en negen van zijn lijfwachten werden vrijdag in het Talal Hamreen-gebergte gedood door regeringsmilitairen en geallieerde sjiitische strijders, zei de gouverneur van de provincie Salahuddin. De voormalige tweede man van Saddams Baath-regime maakte volgens generaal Haider al-Basri, de lokale bevelhebber van het Iraakse leger, deel uit van een konvooi dat door regeringstroepen op de korrel werd genomen.

PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?