Indonesisch legervliegtuig crasht in woonwijk Medan

Actueel
beeld Novum

(Novum/AP) - Een C-130 Hercules transportvliegtuig van de Indonesische luchtmacht is dinsdag neergestort in een woonwijk in de stad Medan op Sumatra. Tientallen mensen zijn daarbij om het leven gekomen.

Het toestel kreeg kort na de start vanaf de luchtmachtbasis Soewondo motorproblemen en probeerde terug te keren naar het vliegveld toen het neerstortte. Op televisiebeelden waren verwrongen wrakstukken van het vliegtuig te zien en het brandende karkas van een auto. Een pas geopend gebouw dat volgens lokale media woningen, winkels en een badhuis bevatte werd verwoest. Duizenden nieuwsgierigen keken toe hoe reddingsploegen tussen de wrakstukken zochten. Of er ook mensen op de grond zijn omgekomen is niet bekend.

Luchtmachtcommandant Agus Supriatna verklaarde dat 49 doden waren geborgen. Hoeveel mensen precies aan boord waren is onduidelijk. Volgens Eko Hadi Sutedjo, de politiechef van Noord-Sumatra, vermeldde het manifest van de vlucht van Medan naar de eilandketen Natuna vijftig inzittenden, maar dit zouden er meer kunnen zijn geweest. Supriatna zei dat er twaalf bemanningsleden en meer dan honderd passagiers aan boord waren voordat het toestel in Medan aankwam. Het toestel uit Jakarta had op weg naar Medan twee tussenstops gemaakt en de luchtmacht kon niet meteen zeggen hoeveel mensen daar waren in- of uitgestapt.

Het is in Indonesiƫ, een archipel die zich uitstrekt over drie tijdzones, niet ongebruikelijk dat mensen meevliegen op militaire vluchten. Passagiers zijn vaak familieleden van militairen.

Het transportvliegtuig, dat sinds 1964 in gebruik was, stortte kort voor het middaguur neer. Het was twee minuten eerder opgestegen van Soewondo en de piloot probeerde terug te keren omdat er motorproblemen waren, zei luchtmacht chef Supriatna. Een ooggetuige, Fahmi Sembiring, zei dat er vlammen en rook uit het vliegtuig kwamen toen het nog in de lucht was.

Bijna tien jaar geleden stortte een passagiersvliegtuig neer in Medan, een Boeing 737 van Mandala Airlines. Alle 143 inzittenden en dertig bewoners op de grond kwamen toen om het leven.

De luchtvaart in Indonesiƫ heeft lang te kampen gehad met veiligheidsproblemen. Van 2007 tot 2009 mochten Indonesische maatschappijen daarom niet op bestemmingen in de Europese Unie vliegen. Het laatste grote ongeluk met een civiel toestel gebeurde afgelopen december, toen een toestel van AirAsia met 162 inzittenden op weg van Surabaya naar Singapore in de Javazee stortte. Met vliegtuigen van de Indonesische luchtmacht deden zich sinds 2008 vijf ongelukken met dodelijke afloop voor, aldus het Aviation Safety Network.

Het 3,4 miljoen inwoners tellende Medan is de stad met de op twee na grootste bevolking in Indonesiƫ, na de hoofdstad Jakarta en Surabaya.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?