Indonesië kondigt tien executies aan

(Novum/AP) - Indonesië heeft negen buitenlanders en een Indonesiër die wegens drugshandel ter dood zijn veroordeeld formeel in kennis gesteld dat hun vonnissen over enkele dagen worden voltrokken.

Van vier Nigerianen, twee Australiërs, een Filipijnse, een Braziliaan en een Indonesiër zijn de juridische mogelijkheden om in beroep te gaan uitgeput. Verwacht wordt ook van een Fransman het laatste beroep maandag wordt afgewezen. De executies moeten minstens 72 uur van tevoren worden aangekondigd. Dit houdt in dat de veroordeelden op zijn vroegst dinsdag of woensdag in de Besi-gevangenis op het eiland Nusakambangan voor het vuurpeloton zullen sterven.

Met het doorzetten van de executies legt Indonesië oproepen van secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon en andere buitenlandse leiders om de levens van de veroordeelden te sparen naast zich neer. De Indonesische president Joko Widodo zegt dat Indonesië hard moet optreden, omdat het land te kampen heeft met een 'drugsnoodtoestand'.

In januari werden al zes veroordeelde drugssmokkelaars terechtgesteld, onder wie de Nederlander Ang Kiem Soei. In Indonesië zitten meer dan 130 veroordeelden in de dodencel. Ongeveer een derde van hen zijn buitenlanders.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?