IMF: bied Grieken schuldenverlichting

(Novum/AP) - Griekenland heeft schuldenverlichting nodig en van oktober tot 2018 vijftig miljard euro aan nieuwe fondsen. Dat heeft het Internationaal Monetair Fonds donderdag gezegd. Het fonds legt de schuld van de huidige economische misère in Griekenland grotendeels bij de Griekse regering en premier Alexis Tsipras.

De financiële situatie van Griekenland is verslechterd, omdat Athene geen vaart heeft gezet achter economische hervormingen, aldus het IMF. Het fonds ging ervan uit dat Griekenland tegen eind 2015 vijftig miljard euro zou opstrijken met privatiseringen. Tot dusver is met de verkoop van staatsbedrijven pas 3,2 miljard euro binnengehaald.

Vorig jaar voorspelde het IMF dat de Griekse schuld zou dalen van 175 van zijn bnp in 2013 tot 128 in 2020. Nu schat het fonds dat de schuld in dat laatste jaar uitkomt op 150 procent van het bnp.

Kredietverstrekkers moeten Griekenland lagere rentetarieven bieden en een langere aflossingsperiode, vindt het IMF.

De Griekse regering kon zich vinden in de bevindingen van het IMF en zei dat die haar positie over de Griekse schuldhoudbaarheid 'volledig rechtvaardigen'.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?