Honderden verdachten in Brits misbruikschandaal

(Novum/AP) - De Britse autoriteiten zijn zo'n driehonderd verdachten op het spoor gekomen bij een grootschalig onderzoek naar kindermisbruik in de noordelijke stad Rotherham. Dat heeft het National Crime Agency woensdag bekendgemaakt.

De eerste berichten over het grootschalige misbruik kwamen in augustus naar buiten. Schattingen dat tussen 1997 en 2013 zo'n 1400 kinderen zijn misbruikt in Rotherham lijken te kloppen, aldus de autoriteiten. Jonge meisjes, van wie velen in opvanghuizen van de overheid woonden, werden jaren misbruikt door bendes die voornamelijk uit Pakistanen bestonden. Als de meisjes al aangifte durfden te doen wegens verkrachting en mensenhandel werden ze niet serieus genomen.

Het gemeentebestuur van Rotherham, dat zo'n 250 duizend inwoners telt, zou een oogje hebben dichtgeknepen. Volgens onderzoeker Steve Baldwin zijn onder de verdachten ook twee voormalige leden van de gemeenteraad. "Het misbruik dat in Rotherham heeft plaatsgevonden is gruwelijk. We hebben een enorme hoeveelheid informatie verzameld waaruit verschrikkelijke gebeurtenissen naar voren komen", aldus Baldwin.

Baldwin zei dat de meeste aandacht in eerste instantie zal uitgaan naar 'verdachten die nog altijd een gevaar vormen en verdachten die in het verleden de meeste schade hebben aangericht'. Hij verwacht dat het onderzoek de komende jaren tot veel strafzaken zal leiden.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?