Homohuwelijk wordt legaal in VS

Actueel
beeld Novum

(Novum/AP) - Het homohuwelijk wordt legaal in alle vijftig staten van de Verenigde Staten. Dat is het gevolg van een uitspraak van het Hooggerechtshof vrijdag. Momenteel kunnen homoseksuele stellen in 37 van de vijftig staten trouwen.

De kwestie waar het Hooggerechtshof zich over boog heeft betrekking op het veertiende amendement van de Amerikaanse grondwet, die onder meer gelijke behandeling voor Amerikaanse burgers garandeert. De vraag was of dat betekent dat verboden op het homohuwelijk, die in dertien staten van kracht zijn, strijdig zijn met de grondwet. Het antwoord daarop is dus ja, oordeelt het Hooggerechtshof. "Er is geen verbintenis met meer diepgang dan het huwelijk", schreef Anthony Kennedy in zijn vonnis, waar vier van de overige acht rechters zich bij aansloten.

Het aantal staten waar homoseksuele stellen kunnen trouwen is de afgelopen jaren flink gestegen, tot 37. Twee jaar geleden verwees het Hooggerechtshof een wet naar de prullenbak die getrouwde homoseksuele stellen bepaalde voordelen ontzegde waar heteroseksuele stellen wel voor in aanmerking komen. Op de verboden ging het hof in die zaak niet in, maar velen zeiden toen al dat de redenering van de rechters betekende dat de verboden op het homohuwelijk strijdig waren met de grondwet.

President Barack Obama sprak zich eerder al uit voor het homohuwelijk en toonde zich tevreden. "Vandaag hebben we een grote stap gezet in de mars richting gelijkheid. Homoseksuele en lesbische stellen hebben nu het recht om te trouwen, net als ieder ander."

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?