Harddrugs in China vooral regionaal geproduceerd

(Novum/AP) - De wetteloze 'Gouden Driehoek', een regio in het zuidoosten van Azië, blijft het belangrijkste wingewest voor heroïne en amfetamine die in China worden verkocht. Dat staat in een rapport van het Chinese kabinet dat woensdag is verschenen.

Negentig procent van de ruim negen ton heroïne en elf ton amfetamine die in 2014 in China in beslag zijn genomen bleken geproduceerd in de regio die Laos, Myanmar en Thailand omvat en grenst aan de Zuid-Chinese provincie Yunnan. Heroïne uit Afghanistan, de grootste producent van opium in de wereld, bleek maar twee procent van de in beslag genomen drugs te vormen.

Chinese steun aan het bestrijden van drugsbendes in de Gouden Driehoek heeft nog geen vruchten afgeworpen. Rebellen en criminele bendes houden zich op in het bergachtige gebied rond de rivier de Mekong.

Synthetische drugs als amfetamine en ketamine zijn in China inmiddels populairder dan heroïne. In het land staan volgens officiële cijfers drie miljoen drugsgebruikers geregistreerd. De gebruikers kwamen vaak op jonge leeftijd al in aanraking met drugs, waaronder ook cocaïne, dat wordt geïmporteerd uit Latijns-Amerika.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?