Geen akkoord EU en Griekenland

(Novum/AP) - Griekenland en zijn internationale kredietverstrekkers zijn er donderdag niet in geslaagd tot een vergelijk te komen over een pakket leningen dat een Grieks bankroet eind deze maand moet voorkomen. Dat heeft voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem gezegd. Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk heeft voor maandag een spoedzitting van Europese regeringsleiders belegd om de toestand te bespreken.

Volgens Dijsselbloem presenteerde de Griekse minister van financiën Yanis Varoufakis te weinig geloofwaardige maatregelen. "De tijd dringt", aldus Dijsselbloem. Het is aan Griekenland om de komende dagen met nieuwe voorstellen te komen.

Griekenland heeft hulp van buitenaf nodig om aan zijn schuldverplichtingen te voldoen. Eind deze maand moet het land 1,6 miljard euro terugbetalen. Volgens Dijsselbloem is een akkoord met de Grieken nog steeds mogelijk en wordt er alles aan gedaan Griekenland binnen de eurozone te houden. Dat betekent wel dat Griekenland zich moet houden aan de eisen voor strenge bezuinigingen.

Desondanks worden momenteel ook de scenario's waarin Griekenland de euro verlaat serieus bestudeerd. Nu een zogenoemd Grexit concreter vorm aanneemt, lijkt het erop dat steeds meer Grieken begonnen zijn hun spaargeld van de bank te halen.

Bij het parlementsgebouw in Athene verzamelden zich donderdagavond zo'n zesduizend mensen. Zij willen dat Griekenland in de eurozone en de Europese Unie blijft. De politie hield ondertussen zo'n tweehonderd anarchisten weg uit het gebied. Zij wilden tegen het kapitalisme, de regering en Griekenlands kredietverstrekkers demonstreren.

PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?