Frankrijk staat open voor Griekse schuldsanering

(Novum/AP) - De Franse regering sluit niet uit dat bij de gesprekken met de Grieken dinsdag opnieuw naar de Griekse schuldenlast wordt gekeken. Dat heeft de Franse premier Manuel Valls dinsdag gezegd.

Valls zei tegen Radio RTL alles op alles te willen zetten om Griekenland binnen de eurozone te houden en dat een Grieks vertrek 'een risico voor economische groei in de wereld' zou zijn. Als de Griekse premier Alexis Tsipras met een nieuw voorstel komt staat Frankrijk ervoor open de looptijd van de leningen aan Griekenland te verlengen of een deel van de Griekse schuld kwijt te schelden. "De eurozone moet samenhangend en betrouwbaar blijven", zei Valls. "Europa is geen munteenheid. Het is een wereldvisie."

De uitslag van het Griekse referendum, waarin ruim zestig procent tegen het reddingsplan van de schuldeisers stemde, is wat Valls betreft ook geen afwijzing van Europa of de Europese idealen. De Franse premier ziet het eerder als een uiting van Griekse trots.

Europa is verdeeld over de vraag of de Griekse schuldenlast opnieuw onder de loep moet worden genomen. Onder anderen de Duitse bondskanselier Angela Merkel is tegen. Ook regeringspartij VVD voelt er weinig voor.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?