'Finnen beter samen met Zweden bij NAVO' (2)

N i e u w bericht, meer informatie

HELSINKI (AP) - Finland kan ,,felle'' reacties van Rusland verwachten als het besluit toe te treden tot de NAVO, maar het zou beter af zijn als het hier samen met buurland Zweden toe zou overgaan. Dat heeft een Finse regeringscommissie vrijdag gezegd.

Het zestig bladzijden tellende rapport van de commissie benadrukt het belang van wederzijdse samenwerking tussen de Noordse landen wanneer het aankomt op toetreding tot het militaire bondgenootschap. Het zou ,,aanzienlijk gunstiger'' zijn voor Finland als het samen met Zweden zou toetreden. Als Zweden niet meedoet, zou Finland ,,geïsoleerd en blootgesteld'' zijn.

Finland en Zweden werken sinds midden jaren negentig met de NAVO samen in het kader van het Partnerschap voor Vrede. Ze hebben ook actief deelgenomen aan vredesmissies onder leiding van de NAVO. Ze houden ook elk jaar tientallen oefeningen met NAVO-lidstaten en hun wapens zijn compatibel met die van het bondgenootschap.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov waarschuwde voor een ,,militair-technisch'' antwoord als ,,neutrale buurlanden'' lid worden van de NAVO. ,,Het is een ding om neutrale buren te hebben in het noorden en heel wat anders om buren te hebben die behoren tot het Noord-Atlantisch bondgenootschap'', zei hij in de Zweedse krant Dagens Nyheter.

Technisch zouden Zweden en Finland probleemloos bij de NAVO kunnen worden ingevoegd, maar de politieke wil is lastiger te vinden. De Zweedse bevolking is volgens peilingen verdeeld, terwijl de meerderheid van de Finnen tegen toetreding tot de NAVO blijft.

PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?