FBI: Terreurverdachte wilde agenten onthoofden

Actueel
beeld Novum

(Novum/AP) - De terreurverdachte die dinsdag in de Amerikaanse stad Boston door agenten die hem in de gaten hielden werd doodgeschoten, werd door hen aangesproken omdat hij een stel messen had gekocht en met anderen had gesproken over plannen om politieagenten te onthoofden. Dat heeft de FBI woensdag meegedeeld.

Usaama Rahim besprak zijn plannen met een familielid, David Wright, dat dinsdag werd opgepakt. Wright wordt beschuldigd van samenzwering om een onderzoek van de federale politie te belemmeren. Volgens de FBI had Rahim al eerder gesproken over onthoofdingen. Op of voor 26 mei had hij drie gevechtsmessen en een slijpapparaat aangeschaft en dinsdag had hij tegenover Wright aangekondigd dat hij willekeurige politieagenten ging aanvallen, aldus de FBI. Agenten van de FBI en de politie van Boston spraken Rahim op straat aan en schoten hem dood toen hij een mes trok en weigerde dit te laten vallen.

Volgens een verklaring van de FBI had Rahim eerder met Wright een plan besproken om iemand buiten de staat Massachusetts om te brengen. Rahim en Wright bespraken het plan zondag met een niet bij naam genoemde derde persoon op een strand in Rhode Island. Wright zou daarbij met het plan hebben ingestemd, zegt de FBI. Dinsdagochtend liet Rahim echter aan Wright weten dat zijn plannen waren veranderd. In plaats daarvan zou hij 'achter jongens in blauw aangaan', een kennelijke verwijzing naar politieagenten. 'Want dat is het makkelijkste doelwit', had hij eraan toegevoegd in een opgenomen gesprek waarnaar in de verklaring van de FBI wordt verwezen. Volgens de autoriteiten raadde Wright Rahim aan zijn smartphone te vernietigen, het geheugen van zijn laptop te wissen en een testament op te stellen.

De autoriteiten doorzochten dinsdag en woensdag een woning in Warwick op Rhode Island, maar wilden niet zeggen of het verband hield met het onderzoek. Ook over de familierelatie tussen Rahim (26) en Wright (24) werden geen mededelingen gedaan.

De politie deed woensdag opmerkelijke stappen om wilde verhalen over de dood van Rahim, die zwart was en uit een familie kwam die bekend is onder moslims en Afrikaans-Amerikanen in Boston, te ontzenuwen. De moeder van Rahim is een verpleegster bij het academisch ziekenhuis van Boston en zijn oudere broer Ibrahim is een prediker die na de bomaanslagen op de marathon van Boston in 2013 verkondigde dat geweld anti-islamitisch is.

Ibrahim Rahim plaatste na de dood van zijn broer een bericht op Facebook waarin hij beweerde dat de politie zijn broer meerdere keren in de rug had geschoten terwijl hij met zijn vader aan het bellen was om hulp. De politie besloot daarop video-opnamen van het incident aan enkele leiders van de gemeenschap te laten zien. Daar is volgens Daniel Williams van de Urban League of Eastern Massachusetts duidelijk op te zien is dat Usaama Rahim 'niet aan het telefoneren was en niet in de rug werd geschoten'.

Ibrahim Rahim was woensdag niet bereikbaar voor commentaar omdat naar Boston op weg was om zijn broer te begraven.

Usaama Rahim werd in de gaten gehouden omdat hij propaganda van Islamitische Staat had verspreid en er boodschappen over had uitgewisseld met andere mensen, zei de voorzitter van de commissie voor binnenlandse veiligheid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Michael McCaul.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?