EU wil maatregelen tegen migrantencrisis

(Novum/AP) - Letland, op dit moment voorzitter van de Europese Unie, pleit voor noodmaatregelen om zo de enorme toestroom van migranten in het Middellandse Zeegebied het hoofd te kunnen bieden. Volgens de Letse minister van binnenlandse zaken Rihards Kozlovskis is de voorzitter 'toegewijd aan het snel invoeren van noodmaatregelen zodra voorstellen daartoe worden ingediend'.

Reddingswerkers zijn voor de kust van Libië op zoek naar honderden migranten die naar verluidt zijn verdronken toen hun boot kapseisde. De Europese ministers van binnen- en buitenlandse zaken komen later maandag bij een voor crisisberaad. Buitenlandchef van de EU Federica Mogherini zei dat de ministers gaan bespreken of er later deze week spoedoverleg moet worden gehouden.

De Italiaanse premier Renzi pleitte maandag voor een krachtiger Europese aanpak van de crisis in Libië, waar van een centraal gezag geen sprake is. Sinds de val van dictator Moammar Gadhafi in 2011 is het land in de ban van tientallen milities. Libië heeft zelfs twee regeringen: een in Tobruk, die door de internationale gemeenschap wordt erkend, en een in de hoofdstad Tripoli, die wordt gesteund door islamistische milities.

Renzi sloot grondtroepen wel uit. "Op dit moment met internationale troepen ter plaatse ingrijpen is een excessief risico", zei de Italiaanse premier. "We kunnen niet overwegen tienduizenden mensen daarheen te sturen in een emotionele opwelling, zonder een strategie."

De Tsjechische minister van buitenlandse zaken Lubomir Zaoralek is bang dat meer schepen voor reddingsacties het probleem alleen maar groter zal maken. "Als we het de smokkelaars makkelijk maken en vluchtelingen die overboord gaan helpen, wordt het werk alleen maar aantrekkelijker voor hen", zei Zaoralek. "We moeten een manier vinden om te voorkomen dat mensen met die schepen vertrekken."

PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?