EU verlengt sancties tegen Rusland

(Novum/AP) - De Europese Unie verlengt de sancties tegen Rusland met zes maanden. Dat hebben de Europese ministers van buitenlandse zaken maandag besloten. De EU wil Moskou onder druk blijven zetten vanwege de betrokkenheid van Rusland bij het conflict in het oosten van Oekraïne.

De sancties omvatten het beperken van de toegang tot financiële markten en een verbod op de export van bepaalde technologie naar Rusland. De sancties zouden in juli aflopen, tenzij ze verlengd zouden worden.

In antwoord op de verlenging van de sancties handhaaft Rusland naar verwachting het verbod op de import van veel agrarische producten uit de EU. "De sancties zijn verlengd en wij handelen vanuit het principe van wederkerigheid", zei Dmitri Peskov, woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin. Het Russische ministerie van buitenlandse zaken liet in een verklaring weten dat het 'teleurgesteld is dat in de EU opnieuw de anti-Russische visie heeft gewonnen'. Het ministerie meent dat het vooral aan Oekraïne is om de crisis op te lossen.

De strijd tussen Oekraïense militairen en de door Rusland gesteunde rebellen heeft al aan meer dan 6400 mensen het leven gekost. Ondanks een staakt-het-vuren dat in februari werd gesloten wordt er nog dagelijks gevochten.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?