EU laat verstek gaan bij Chinese herdenking WOII

(Novum/AP) - Vertegenwoordigers van de Europese Unie blijven waarschijnlijk weg bij de Chinese militaire parade ter gelegenheid van de verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog. Dat zegt Hans Dietmar Schweisgut, de EU-ambassadeur in China. Schweisgut twijfelt of het spektakel bijdraagt aan verzoening in Oost-Aziƫ of juist nieuwe spanningen oproept.

De EU-ambassadeur verwees naar het slepende conflict tussen China en Japan over hun oorlogsverleden en naar de strijd om een aantal eilandjes in de Oost-Chinese Zee. ''Ik weet dat (de parade) is voorgesteld als een blijk van toewijding aan vrede, maar ik denk dat men moet begrijpen dat er altijd onbehagen is geweest over dit soort militaire parades'', zei Schweingut. Hij beklemtoonde dat het wegblijven van EU-vertegenwoordigers niet betekent dat de Unie geen oog heeft voor de rol van China in de oorlog of het lijden van het Chinese volk tijdens de Japanse bezetting.

Tot dusver heeft alleen Rusland bevestigd hoogwaardigheidsbekleders en militairen naar de parade op 3 september af te vaardigen.

China wil grootser uitpakken dan ooit bij de herdenking. President Xi Jinping doet er alles aan het patriottisme in zijn land op te stuwen.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?