ESA legt opnieuw contact met komeetlander

Actueel

(Novum/AP) - De Europese ruimtevaartorganisatie is er zondagavond voor de tweede keer in geslaagd contact op te nemen met haar komeetlander genaamd Philae. Dat maakte de ruimtevaartorganisatie maandag bekend.

Net als zaterdag verstuurde Philae data naar zijn moederschip Rosetta, dat om de komeet cirkelt, waarna het werd doorgeseind naar de wetenschappers van ESA. Er kwam zondag echter veel minder data binnen dan een dag eerder. ESA vermoedt dat de afname is veroorzaakt doordat Rosetta verder weg is gedreven van de komeetlander.

Het moederschip bevindt zich momenteel op tweehonderd tot 240 kilometer van de komeetlander. ESA gaat woensdag proberen Rosetta dichter naar de komeet te sturen, totdat de afstand tot Philae nog maar 180 kilometer bedraagt. De hoop is dat de verbinding met de aarde daarmee stabieler wordt en er meer informatie kan worden verzameld.

Philae landde in november op de komeet 67P/Tsoerjoemov-Gerasimenko, een unieke prestatie. Zestig uur lang werden data terug naar de aarde gestuurd, maar daarna waren de batterijen leeg. Afgelopen weekeinde werd de komeetlander wakker. Doordat de komeet zich dichter bij de zon bevindt werd de batterij van de komeetlander met behulp van zijn zonnepanelen opgeladen.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?