Eis tegen ruim 20 verdachten Decembermoorden

Actueel
beeld ANP

PARAMARIBO (ANP) - De auditeur-militair in Paramaribo begint maandag met het formuleren van een strafeis tegen ruim twintig verdachten in het proces rond de Surinaamse Decembermoorden in 1982. De eisen zijn individueel, zodat de zaak lang kan duren, misschien drie zittingen.

De raadslieden zijn pas na de formulering van de strafeisen aan zet. In Paramaribo houdt men er rekening mee dat die zittingen pas volgend jaar worden gehouden. Tegen de belangrijkste verdachte, de huidige Surinaamse president Desi Bouterse (72), werd door auditeur-militair Roy Elgin in juni al twintig jaar cel gevorderd.

Begin december 1982 werden door het militaire regiem van Bouterse in Fort Zeelandia in Paramaribo vijftien tegenstanders vermoord. De moordpartij leidde tot enorme ophef in zowel Suriname als Nederland. Den Haag bevroor de ontwikkelingshulp aan zijn voormalige kolonie die in 1975 onafhankelijk was geworden.

De verdachten ontsprongen lange tijd de dans, onder meer door een amnestiewet uit 2012. Vier jaar later werd die wet ongeldig verklaard en kon alsnog tot vervolging worden overgegaan.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?