'Duitsland laat zich niet chanteren door Grieken'

(Novum/AP) - Duitsland laat zich niet door de Griekse regering chanteren in de onderhandelingen over de schuldencrisis van Griekenland. Dat heeft de Duitse minister van economie Sigmar Gabriel zondag gezegd.

Gabriel zei dat het geduld van Europa met Athene op begint te raken. Volgens de minister 'zijn er een paar mensen in de Griekse regering die op basis van de speltheorie denken dat Europa Griekenland zo graag in de euro wil houden dat een faillissement koste wat kost zal worden voorkomen'. "Dat is niet het geval", aldus Gabriel.

Griekenland heeft deze maand nog een nieuwe reeks noodleningen nodig om een faillissement af te wenden. De Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds eisen verdere hervormingen van de Grieken in ruil voor de noodsteun, maar de Griekse premier Alexis Tsipras had voor zijn verkiezing aan zijn aanhangers juist een einde aan het harde bezuinigingsbeleid beloofd.

Een bron in Griekenland zei zondag dat de regering nooit verdere bezuinigingen op de pensioenen of lonen zal accepteren. Ook extra belastingen op basisbenodigdheden zoals elektriciteit zijn uitgesloten, aldus de bron, die anonimiteit bedong. Het IMF zou blijven eisen dat Athene voor 1,8 miljard euro snijdt in de pensioenen en lonen. Eenzelfde bedrag moet wat het IMF betreft worden opgehaald door een verhoging van de btw, zei de bron, die eraan toevoegde dat de Griekse regering haar eigen voorstel heeft ingediend om aan de begrotingseisen te voldoen.

Griekenland ging zaterdag weer met zijn schuldeisers om tafel, maar de partijen gingen zondag zonder overeenkomst uit elkaar.

PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?