Duitse sociaaldemocratische SPD bijeen

Actueel
beeld ANP

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse sociaaldemocratische partij SPD is donderdag zijn driedaagse partijcongres in Berlijn begonnen. Het congres moet ,,een startpunt voor vernieuwing'' zijn voor de partij. Die belandde in de parlementsverkiezingen in september met iets meer dan een vijfde van de stemmen op een historisch dieptepunt.

De circa zeshonderd bijeengekomen leden kiezen een nieuw partijbestuur. Voorzitter Martin Schulz, die in maart nog als reddende sociaaldemocratische engel werd binnengehaald, kan donderdag volgens Duitse media niet meer rekenen op massale steun.

De rechtervleugel verwijt hem zijn aanvankelijke standpunt dat de SPD na de stembusgang hoe dan ook in de oppositie moet. De linkervleugel verwijt hem dat hij nu toch wil gaan aftasten of er geregeerd kan worden samen met de christendemocraten van bondskanselier Merkel. De SPD is diep verdeeld over de vraag of er verder met Merkel moet worden geregeerd.

Gesprek

Donderdagmiddag hakken de sociaaldemocraten over de kwestie de knoop door, aldus Duitse media. De partijtop heeft voorgesteld dat de SPD een poging doet serieus met Merkels partij in gesprek gaat om te kijken wat voor regeermogelijkheden er zijn. Het partijbestuur in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen heeft voorgesteld dat de SPD onder voorwaarden een regering van Merkel gedoogt. Dus geen coalitieregering meer zoals in de jaren 2005-2009 en sinds 2013.

Als Schulz wordt herkozen en de partij kiest voor een gesprek, dan zal de SPD-leider komende week met de christendemocratische leiders Merkel en Horst Seehofer van de Beierse tak van christendemocraten gaan praten.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?