Directeur Nintendo Satoru Iwata overleden

(Novum/AP) - Satoru Iwata, de directeur van videospelletjesfabrikant Nintendo, is afgelopen weekend in een ziekenhuis in Kyoto overleden aan kanker. Dat heeft Nintendo maandag bekendgemaakt. Iwata werd 55 jaar.

Iawata was sinds 2002 de baas van Nintendo. Hij maakte van Nintendo een wereldspeler met de succesvolle Wii en de DS-spelcomputer. Wie hem gaat opvolgen is nog niet bekend, maar ontwerper Shigeru Miyamaoto blijft in de directie, evenals Genyo Takeda, die zich ook bezighoudt met nieuwe spelletjes.

Op Twitter stromen de condoleances binnen. Fans bedanken Iwata voor goede jeugdherinneringen en het samenbrengen van gezinnen. Iwata stond aan de wieg van spelletjes als Super Mario en Pokemon. "Hij heeft niet alleen technologie gecreƫerd, hij creƫerde een hele cultuur", zei Nobuyuki Hayashi, consultant en technologiedeskundige. "Het was niet slechts een consumentenproduct, hij gaf mensen iets dat eeuwig is. Hij gaf de mensen iets dat ze doet denken aan de tijd dat ze kinderen waren. Hij was bijzonder."

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?