Denemarken kiest op 18 juni nieuw parlement

(Novum/AP) - Denemarken gaat op 18 juni naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Dat heeft premier Helle Thorning-Schmidt woensdag bekendgemaakt op een persconferentie.

De termijn van de regering loopt op 14 september af en Thorning-Schmidt zei dat de regering niet voortijdig wilde aftreden, maar dat het wel tijd is dat de bevolking haar zegje doet over de minderheidsregering. "Het is de juiste tijd om de Denen te vragen of we deze koers moeten volgen of experimenten van de oppositie willen", aldus de premier.

De centrumrechtse oppositie, onder leiding van oud-premier Lars Løkke Rasmussen, gaat in de opiniepeilingen aan de leiding. De marge is echter klein en Thorning-Schmidt heeft op Løkke Rasmussen voor dat ze door de kiezer als geloofwaardiger wordt beschouwd. Een van de grootste meningsverschillen tussen de oppositie en de regering vormen de overheidsuitgaven. De regering wil meer geld uittrekken voor de sociale zekerheid, terwijl de oppositie meent dat die kan worden verbeterd zonder dat de overheid moet worden vergroot.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?