Carter: NAVO-lidstaten moeten één zijn

Actueel
beeld Novum

(Novum/AP) - De lidstaten van de NAVO moeten een verenigd front vormen tegen agressie van Rusland en andere dreigingen in de regio. Dat heeft de Amerikaanse minister van defensie Ash Carter maandag gezegd. Hij voegde er wel aan toe dat niemand zit te wachten op een nieuwe Koude Oorlog of een gewapend conflict met Moskou.

Carter sprak maandag in Berlijn, niet ver van de Brandenburger Tor. Volgens Carter heeft Europa sinds het einde van de Koude Oorlog enorm veel vooruitgang geboekt, en moet worden belet dat Rusland dit terugdraait.

"We willen geen koude oorlog met Rusland, laat staat een hete", zei Carter. "We willen van Rusland geen vijand maken. Maar laat hier geen twijfel over bestaan: we zullen onze bondgenoten verdedigen, evenals de op regels gebaseerde internationale orde en de positieve toekomst die die voor ons allen biedt. We zullen ons verzetten (...) tegen de pogingen van Rusland om weer een invloedssfeer te creëren zoals in de tijd van de Sovjet-Unie."

Carter riep de NAVO-lidstaten ook op om zich aan de beloftes van de top van vorig jaar in Wales te houden en meer uit te geven aan defensie. De Amerikaanse minister waarschuwde dat men niet moet toegeven aan de 'neiging om naar binnen te keren'.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?