Bus VN-personeel Somalië getroffen door bomaanslag

(Novum/AP) - Een bus met medewerkers van de Verenigde Naties is maandag in Puntland, een semi-autonome regio in het noorden van Somalië, getroffen door een bomexplosie. Bij de aanslag zijn zeker zeven mensen om het leven gekomen. Dat heeft de Somalische politie bekendgemaakt. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist door de extremistische beweging Al-Shabab.

De aanslag had plaats in de plaats Garowe. De bom was volgens de politie onder een stoel vastgemaakt en werd op afstand tot ontploffing gebracht. Volgens Unicef kwamen bij de aanslag vier medewerkers om het leven en raakten vier anderen zwaargewond. De meesten waren afkomstig uit het buitenland, aldus een bron bij Unicef die anonimiteit bedong.

De VN-gezant voor Somalië, Nicholas Kay, zei geschokt te zijn door de aanslag. De Somalische president Hassan Sheikh Mohamud noemde het geweld een 'aanslag op de toekomst van het land'. "Deze aanslag is niet alleen gericht tegen de Verenigde Naties, maar door Unicef aan te vallen heeft Al-Shabab ook Somalische kinderen aangevallen. Het is een aanslag op de toekomst van ons land en ik veroordeel het geweld in de scherpst mogelijke bewoordingen", aldus de president.

In het noorden van Somalië komen bomaanslagen maar weinig voor. In het zuiden daarentegen worden geregeld aanslagen gepleegd door de extremistische organisatie Al-Shabab.

PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?