Britten arresteren inlichtingenchef Rwanda

(Novum/AP) - Het hoofd van de inlichtingendienst van Rwanda is gearresteerd in Londen op verdenking van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en terrorisme. De arrestatie werd uitgevoerd namens de Spaanse autoriteiten. Rwanda is woedend.

De Britse ambassade in Rwanda liet weten dat de arrestatie een juridische verplichting was, omdat er een geldig Europees arrestatiebevel van kracht is tegen Emmanuel Karenzi Karake. Een Spaanse rechter klaagde in 2008 veertig Rwandese militairen en politici aan van het Rwandees Patriottisch Front, de rebellenbeweging die in 1994 de macht greep en de genocide in het land een halt toeriep. Volgens de Spaanse rechter maakte de beweging zich in de jaren na de genocide schuldig aan wraakmoorden en slachtingen.

De Rwandese minister van buitenlandse zaken Louise Mushikiwabo zei dinsdag dat de 'westerse solidariteit bij het vernederen van Afrikanen onacceptabel is' en noemde de arrestatie 'schandalig'. Minister van justitie Johnston Busingye zei dat Rwanda al met de Britse regering in gesprek is gegaan om de kwestie op te lossen. Hij voegde eraan toe dat de Spaanse aanklacht tegen Karake ongegrond en politiek gemotiveerd is.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?