Australië en Nieuw-Zeeland gedenken Gallipoli

(Novum) - GALLIPOLI (Novum) - Australië en Nieuw-Zeeland herdenken zaterdag de meer dan 11.000 militairen die zij hebben verloren in de Slag om het schiereiland Gallipoli in het toenmalige Ottomaanse Rijk. Het is zaterdag precies honderd jaar geleden dat manschappen van het Australische en Nieuw-Zeelandse Korps (Anzacs) landden op het schiereiland, dat in het huidige Turkije ligt. Sindsdien is 25 april Anzacs Day.

Duizenden Australiërs en Nieuw-Zeelanders zijn volgens de BBC naar Gallipoli gereisd om de herdenking bij te wonen. Onder hen zijn de Britse kroonprins Charles en zijn zoon Harry en de premiers van beide landen, Tony Abbott en John Key. Het doel van de Britten, Fransen en hun bondgenoten was om de Ottomaanse hoofdstad Istanbul te veroveren en een zeeroute voor bondgenoot Rusland veilig te stellen. De slag, die tot 9 januari 1916 duurde, liep uit op een grote nederlaag voor de geallieerden.

De herdenking begon voor zonsopkomst met een uitvoering van een Aboriginal didgeridoospeler uit Australië en zangers van de Maori's, de oorspronkelijke bevolking van Nieuw-Zeeland.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?