Arrestaties China na aanval op politie

(Novum/AP) - De Chinese politie heeft in het zuiden van het land dertien mensen opgepakt die ambtenaren en politieagenten in gijzeling hielden. De politie bestormde een politiebureau en een overheidsgebouw om een einde te maken aan de situatie. De gijzelnemers waren woedend over de dood van een jonge vrouw, aldus de autoriteiten. Het geweld laat zien dat de bevolking weinig vertrouwen heeft in het vermogen van de lokale politie om zaken te onderzoeken.

Aanleiding voor de aanval op de politie en de ambtenaren is de dood van de 28-jarige Cao Hui. De vrouw is volgens de autoriteiten overleden door een vergiftiging met bestrijdingsmiddelen. Nabestaanden zijn echter sceptisch over deze bevindingen en eisen dat wordt nagegaan of de man van Cao een rol heeft gespeeld bij haar dood.

Cao's nabestaanden en mensen die de zaak steunden vielen overheidsmedewerkers aan toen ze in het mortuarium bewijsmateriaal wilden verzamelen. Daarop grepen anderen functionarissen in. Die werden echter bekogeld met bakstenen en flessen en werden gedwongen te knielen voor Cao in het mortuarium.

Daarop werden meer dan honderdvijftig agenten ingezet om te onderhandelen over de vrijlating van de ambtenaren. Uiteindelijk liep dit uit op geweld toen honderden mensen het lokale politiebureau bestormden, een weg blokkeerden en de banden van een politieauto lek staken. De agenten konden daardoor niet weg van het bureau. Vrijdagochtend werden de agenten bekogeld met stenen en bespoten met peperwater toen ze probeerden te vertrekken uit het pand. Uiteindelijk werden dertien mensen opgepakt en werd de rust hersteld.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?