Zwemwater in zandwingaten nog erg koud

TIEL (Novum) - Beheerders van recreatieplassen in de buurt van de grote rivieren waarschuwen dat het zwemwater in zand- en grindwingaten nog erg koud is. Door het koude voorjaar is het water met name middenin de vaak zeer diepe plassen nog onvoldoende opgewarmd.

Wie verhit door de zon bijvoorbeeld vanaf een boot in zo'n recreatieplas springt, kan kramp krijgen, zegt directeur Alex Kwakernaat van Uiterwaarde. Dat kan fatale gevolgen hebben. Uiterwaarde beheert negen zwemplassen in het gebied tussen Maas en Rijn. ,,Voormalige zandwinlocaties zijn meestal 25 tot dertig meter diep. We raden mensen dringend aan om binnen de zwemlijnen dichtbij de oevers te blijven. Daar is het ondiep, waardoor het water nu snel opwarmt.''

Ook Leisurelands, beheerder van ruim twintig zwemlocaties in het oosten van het land, waarschuwt voor erg koud water, met name in plassen die in open verbinding staan met de grote rivieren. Een voordeel van het koele voorjaar is volgens Leisurelands dat er voor zover bekend nog nergens giftige blauwalg in de zwemplassen is waargenomen.

PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?