Verhoudingen binnen UvA op scherp

(Novum) - AMSTERDAM (Novum) - Een grote protestmars door de straten van Amsterdam en een brandbrief namens meer dan honderd hoogleraren en docenten van de Universiteit van Amsterdam hebben maandag de verhoudingen binnen de Amsterdamse universiteit nog eens op scherp gezet.

De docenten en hoogleraren noemden in de brief in nrc.next de ontruiming van het Maagdenhuis zaterdag een ,,bestuurlijke blunder''. Volgens de schrijvers heeft het bestuur van de universiteit de opgebouwde goodwill van afgelopen weken als sneeuw voor de zon laten verdwijnen met de ontruimingsactie. Het is tijd dat het bestuur opstapt, vinden de docenten.

Zaterdagochtend kwam na zes weken een einde aan de bezetting van het Maagdenhuis in Amsterdam. De mobiele eenheid werd ingezet om de actievoerders uit het pand te krijgen.

Het bestuur van de UvA verdedigde zich maandag in een verklaring tegen de kritiek. Het college van bestuur voelde zich naar eigen zeggen door de houding van de bezetters gedwongen om het Maagdenhuis te ontruimen. Een van de redenen was dat het niet mogelijk was afspraken te maken met De Nieuwe Universiteit (DNU), zoals de bezetters zich noemen. De gesprekken met DNU verliepen moeizaam en de inzet van de UvA om mee te werken werd volgens het bestuur ,,verdraaid''.

Maandagmiddag liepen naar schatting duizend studenten en docenten mee in een protestmars tegen het UvA-bestuur. Ook daar werd het vertrek van de bestuursleden geëist. Een studente die bij de ontruiming van het Maagdenhuis was, nam maandag voorafgaand aan de protestmars het woord. ,,Deze ontruiming was volstrekt onnodig. Dit geweld was pure intimidatie. Maar ons krijg je niet bang'', zei ze onder luid gejuich van de betogers. Het einde van het protest verliep rommelig, omdat groepjes studenten naar de universiteitsbibliotheek trokken om verder te protesteren. Politieagenten probeerden tevergeefs de demonstranten weg te sturen.

De studenten hadden afgelopen weekeinde een wetenschapsfestival willen houden in het Maagdenhuis, maar daar stak het bestuur met de ontruiming een stokje voor. Het festival gaat alsnog door, over twee weken in het Felix Meritis in Amsterdam.

PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?