Verdachte dealer witte heroïne langer vast

AMSTERDAM (Novum) - De 42-jarige Flip S., die wordt verdacht van verkoop van witte heroïne in plaats van cocaïne aan toeristen in Amsterdam, blijft langer vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag beslist.

Het Openbaar Ministerie (OM) houdt de man verantwoordelijk voor moord op drie Britse toeristen en poging tot moord of doodslag op twaalf anderen, onder wie drie Denen. Hij zou in de periode vanaf september vorig jaar tot februari van dit jaar witte heroïne hebben verkocht in plaats van cocaïne, meent de officier justitie. Ze baseert zich onder meer op een verklaring die S. bij de politie heeft gedaan, waarbij hij zou hebben gezegd dat hij verantwoordelijk is voor de dood van drie toeristen.

S. ontkent dat hij dit heeft gezegd. Zijn advocaat Gerald Roethof vroeg de rechtbank het voorarrest van zijn cliënt op te heffen. Hoewel S., die verscholen onder een capuchon in de zaal verscheen, heeft erkend dat hij drugs heeft verkocht aan drie Deense toeristen, wil dat volgens de raadsman niet zeggen dat dit ook in de andere zaken het geval was. De verdachte ontkent dat hij wist dat het om witte heroïne ging en zegt dat hij het spul zelfs nog heeft laten testen door het drietal.

S. meldde zich begin april zelf bij de politie nadat hij zichzelf had herkend op camerabeelden, waarop was te zien dat hij in februari witte heroïne had verkocht aan de Denen. Aanvankelijk liet de rechtbank hem vrij omdat ze geen reden zag hem langer vast te houden. Het OM ging hier tegen in beroep, waarop het gerechtshof besloot dat hij alsnog de cel in moest. De rechtbank noemde de verlenging donderdag een lastige beslissing en zei ook nog te moeten zien waar deze zaak uiteindelijk op uitloopt.

De officier van justitie wil binnenkort slachtoffers in Ierland, Engeland, Australië en Denemarken videobeelden van de verdachte tonen. S. weigerde eerder aan opnames mee te werken, maar het OM heeft hiertoe nu een bevel gegeven. Tot nu toe zijn er slechts korte verklaringen van de slachtoffers omdat ze in het ziekenhuis lagen of het land al snel weer hebben verlaten.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?