UvA eist direct vertrek bezetters Maagdenhuis

(Novum) - AMSTERDAM (Novum) - De Universiteit van Amsterdam (UvA) eiste vrijdag voor de rechtbank dat de bezetters van het Maagdenhuis het pand binnen enkele uren al verlaten. Het universiteitsbestuur heeft geen vertrouwen in een afsluitend festival dat de demonstrerende studenten zaterdag en zondag willen houden.

Volgens de raadsman van de UvA hebben de bezetters de afgelopen weken voor 500.000 euro schade aangericht in het pand en zijn er incidenten geweest met gewonden. ,,Er zijn plafonds kapotgemaakt, er zijn kamers opengebroken en er is grafitti aangebracht.'' De advocaat reageerde niet op een verzoek van de bezetters het enorme schadebedrag te onderbouwen.

Het bestuur vreest voor nog meer schade in het monumentale pand in Amsterdam, dat sinds eind eind februari is bezet. ,,Er zullen drugsgebruikers en beroepsactivisten zijn'', zegt de advocaat. De studenten verklaarden dat ze tijdens hun 'Festival der Wetenschappen' voor eigen beveiliging zullen zorgen.

De bezetters, verenigd in de groepering De Nieuwe Universiteit, kondigden al aan het Maagdenhuis maandag of eventueel zondagavond te verlaten. Hun advocaat liet weten dat er slechts een rekening was van 245 euro voor de reparatie van de voordeur.

De UvA wil ook een vonnis van de rechtbank om er zeker van te zijn dat iedereen daadwerkelijk het pand verlaat. Het bestuur twijfelt of de actievoerders met één mond spreken en inderdaad maandag weg zullen zijn.

De rechtbank in Amsterdam doet later vrijdagmiddag uitspraak in het kort geding dat de UvA tegen de bezetters heeft aangespannen.

PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?