Uitlevering uit Thailand geen plicht overheid

DEN HAAG (Novum) - Nederland hoeft er niet voor te zorgen dat een landgenoot die in Thailand gevangen zit, aan Nederland wordt uitgeleverd. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald.

De man wordt in Nederland verdacht van drugshandel, deelname aan een criminele organisatie en witwassen van crimineel geld. Hij woont sinds 2008 in Thailand en hij is betrokken geweest bij een aantal coffeeshops in Nederland. Volgens de verdachte is zijn arrestatie in Thailand het gevolg van een verzoek van de Nederlandse autoriteiten. De Nederlander zegt erg te lijden onder de barre omstandigheden waaronder hij in Thailand gevangen zit.

Het hof vindt dat de Nederlandse autoriteiten niet onrechtmatig hebben gehandeld. Uitgangspunt is volgens de rechters dat Nederland een rechtshulpverzoek kan richten tot een ander land. ,,Ook als het gaat om een land als Thailand dat met diverse problemen te kampen heeft. De man heeft er zelf voor gekozen in Thailand te gaan wonen en zou anders in feite de strafvervolging in Nederland kunnen frustreren'', vindt het hof.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?