Tranen en stenen bij herdenking Srebrenica

DEN HAAG (Novum) - Waarom? Dat was de vraag die zaterdag door veel hoofden speelde bij de herdenking van de massamoord in Srebrenica. Precies twintig jaar geleden begon de moord op duizenden moslimmannen uit het plaatsje in het oosten van Bosnië. In Srebrenica zelf gooiden mensen stenen naar de bezoekende Servische premier Aleksandar Vucic.

In Den Haag bleef het bij tranen en woorden. Vele honderden mensen waren op het Plein samengekomen. Ze hoorden onder anderen overlevende Salih Pasalic spreken. Hij zei dat VN-militairen hebben meegeholpen met de deportatie van de inwoners van Srebrenica. ,,Waarom hebben Nederlandse soldaten en officieren, toen ze Srebrenica verlieten, het gevoel gehad dat ze hun militaire taak hadden volbracht? Waarom is overste Karremans na twintig jaar, en na de uitspraak over genocide van het Internationaal Hof, trots op zijn soldaten en het werk dat ze hebben gedaan in Srebrenica? Waarom, waarom... Zullen de overlevenden ooit antwoorden op deze vragen krijgen?''

Na zijn toespraak liepen de aanwezigen in stilte over het Plein, terwijl de namen werden voorgelezen van 136 slachtoffers die zaterdag werden begraven in Potocari, niet ver van Srebrenica. Cabaretier Vincent Bijlo kreeg een lang applaus toen hij in het Bosnisch excuses aanbood. ,,Het is niet veel, u krijgt ze er niet mee terug, maar weet dat we het verschrikkelijk vinden dat we gefaald hebben'', zei hij. Op panelen stonden teksten als 'Pappa, ik droom elke nacht dat je terugkomt' en 'Kind, je moeder zoekt je'. Erboven hing de Nederlandse vlag halfstok. De aanwezigen willen dat Nederland elk jaar op 11 juli de vlag halfstok hangt voor Srebrenica.

In Srebrenica gooide een woedende menigte stenen, flessen en schoenen naar de Servische premier. Hij werd daarbij in het gezicht geraakt. Servië heeft het geweld veroordeeld, maar weigert te spreken van genocide. Servië noemde de aanval van zaterdag ,,een moordaanslag''. De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, prees de beslissing van Vucic om naar Srebrenica te gaan.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?