Studentenprotest duurt al twee maanden

(Novum) - AMSTERDAM (Novum) - Na acht weken lijkt een einde te komen aan de bezetting van panden van de Universiteit van Amsterdam (UvA) door boze studenten. De actievoerders in het Maagdenhuis Amsterdam moeten het gebouw op korte termijn verlaten, bepaalde de rechter vrijdag in een kort geding dat de universiteit tegen hen had aangespannen.

Het protest begon op 13 februari met de bezetting van het Bungehuis en nadat deze door de politie was ontruimd, trokken de studenten naar het Maagdenhuis. Dit bestuurspand van de UvA was eind jaren zestig ook het middelpunt van een wild studentenprotest. De redenen om te protesteren, komen zelfs deels overeen: meer inspraak op de plannen en het beleid van de universiteit.

De UvA liet half maart al weten in 'tien uitgangspunten' tegemoet te komen aan de wensen van studenten en docenten. De universiteit gaat onder meer de medezeggenschap versterken, openheid geven over de financiën en de hal van het nu nog bezette Maagdenhuis gebruiken voor debatten. De actievoerders noemden deze handreikingen echter ,,te vaag, te algemeen en het herstelt op geen enkele manier het vertrouwen''.

De studenten wilden zaterdag en zondag nog een festival houden, en zondagavond of maandagavond het pand verlaten. Maar de rechter ging mee in de argumenten van de UvA, die schade vreest door het festival.

PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?