Stefan Hertmans schrijft Poeziëgeschenk 2016

AMSTERDAM (Novum) - De Vlaamse auteur Stefan Hertmans schrijft volgend jaar het Poëziegeschenk. Dat liet de stichting CPNB woensdag weten. Het boekje wordt verspreid tijdens de Poëzieweek begin volgend jaar. Het thema is dit keer herinneringen onder het motto 'Jaren die druppelend versmelten'.

De 64-jarige Hertmans geldt volgens de CPNB ,,als een auteur van een omvangrijk literair en essayistisch oeuvre die brede bekendheid geniet''. Hij publiceerde romans, verhalen, essays en vele dichtbundels.

De roman Naar Merelbeke (1994) en de reisverhalenbundel Steden (1998) behoren tot zijn meest succesvolle prozaboeken. Recent scoorde hij een internationale bestseller met Oorlog en terpentijn, een roman over de Eerste Wereldoorlog waarin ook de herinnering centraal staat. Het boek werd bekroond met de AKO Literatuurprijs.

Poëzie is bij uitstek het genre om herinneringen uit het verleden in woorden om te zetten, zegt de CPNB. ,,We herinneren ons onze eerste kus, maar ook wanneer de Twin Towers ingestort zijn. Herinneringen voeren ons terug naar een ver of nabij verleden, maar leiden ze ons soms ook niet om de tuin? Herinneringen kunnen ons op een roze wolk parkeren, maar kunnen ons evenzeer laten verdwalen in de minder aangename momenten van ons verleden.''

De Poëzieweek begint 28 januari 2016. Boekhandels, uitgeverijen en bibliotheken in Nederland en Vlaanderen schenken dan uitgebreid aandacht aan dichtbundels. Het Poëziegeschenk krijgen mensen in de boekenwinkel cadeau als ze minstens 12,50 euro uitgeven aan poëzie.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?