,,Opstelten zou op moeten stappen''

DEN HAAG (Novum) - Als Ivo Opstelten nog minister van Veiligheid en Justitie was geweest, had D66 hem gevraagd om op te stappen om alles wat er misging in de zaak Bart van U. Dat zei D66-Kamerlid Magda Berndsen woensdag. Ze wil het zijn opvolger Ard van der Steur, die nog maar net op die post zit, echter niet vragen.

Maar er rust op zijn schouders wel een hele zware last om verbeteringen aan te brengen, zei ze. De Kamer debatteert over de uitkomsten van het onderzoek naar de gang van zaken met Bart van U., die wordt verdacht van het doden van oud-minister Els Borst en zijn eigen zus, Loïs. De commissie-Hoekstra constateerde dat politie, Openbaar Ministerie (OM) en de geestelijke gezondheidszorg (ggz) falen bij de inschatting van het gevaar dat verwarde mensen kunnen vormen.

Een van de aanbevelingen is het eerder afnemen van DNA, maar daar twijfelt onder meer coalitiepartner PvdA over. Er is ook sprake van meer geld voor het OM, maar de regeringspartij VVD vraagt zich af of dat wel helpt als alles op papier wel goed geregeld is, maar voorschriften niet worden nageleefd.

PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?