OM wil weer 20 jaar voor moord Vivica Spong

(Novum) - N i e u w bericht, meer informatie: vergeefse infiltratie en uitspraakdatum laatste alinea's

ARNHEM (Novum) - Vivica Spong en haar ongeboren zoontje Julian zijn wél vermoord door partner Mark van D. Dat houdt het Openbaar Ministerie (OM) vol, dat dinsdag bij het gerechtshof in Arnhem opnieuw twintig jaar cel eiste tegen de 44-jarige Utrechter.

De rechtbank sprak Van D. vorig jaar vrij, omdat er geen motief was en omdat wurging niet met zekerheid vaststond, al leek dat wel waarschijnlijker dan een schijnbare val van de trap. Het OM vond de vrijspraak schokkend voor de nabestaanden.

Terwijl hij Vivica ten huwelijk vroeg, zocht Van D. namelijk op 'bedwelmen ethalnol', maar ook op 'murder without a trace'. Hij had ook een lijst uit zijn hoofd geleerd met alibi's en verklaringen voor mogelijke sporen. Die bleken allemaal aantoonbaar gelogen, waarna Van D. die volgens het OM ,,schaamteloos'' bijstelde.

Van D. loog dat hij naar de gemeente was, hoe laat hij op zijn werk is geweest en verzweeg dat hij tussendoor thuis is geweest. Hij belde zelf 112 met de mededeling dat zijn vriendin dood was. Toen hulpdiensten rustig aankwamen zei hij dat hij haar had geprobeerd te reanimeren, maar het ambulancepersoneel zag dat niets daarop leek en het bleek later ook onwaar. Het huis zat onder de bloedvlekken van Vivica. Een boxer die hij volgens een getuigende buurvrouw die ochtend aanhad bij ruzie in de tuin, lag met Vivica's bloed verstopt in de kast.

Volgens het OM is er van alle logisch te verwachten sporen bij een val van een trap, geen een aangetroffen. Spong had echter wel bloeduitstortingen in haar hals en mondbodem, naast een gebroken neus, aangezichtsfracturen en ze miste een tand.

Het OM stuurde twee infiltranten op Van D. af die hem een opdracht aanboden in Canada. De twee ontlokten Van D. de opmerking 'als ik alles vertel, ben ik ook weg'. Een bekentenis kwam er niet.

Volgens advocaat Willem Jan Ausma is er veel te weinig bewijs, zoals de rechtbank al vond.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?