Nieuwe 'verzetsfractie' EP stuit al op verzet

BRUSSEL (Novum) - De komst van een nieuwe fractie in het Europees Parlement met onder meer het Franse Front National (FN) en de Nederlandse PVV stuit niet overal op evenveel enthousiasme. Verscheidene Europarlementariërs lieten dinsdag hun afkeuring weten via sociale media of nodigden de groep uit voor debat.

Dinsdag werd bekend dat de PVV en FN samen met het Oostenrijkse FPÖ, het Italiaanse Lega Nord, Vlaams Belang en twee Poolse en één Britse Europarlementariërs de beweging 'Europa voor de Naties en de Vrijheden' vormen. De fractie (ENF) kan rekenen op meer invloed, spreektijd en geld. PVV-Europarlementariër Marcel de Graaff en Marine Le Pen, frontvrouw van FN, gaan de groep samen leiden.

,,Wij zijn de stem van het Europese verzet. Wij zullen vechten voor die mensen die niet willen dat hun land een provincie wordt van Europa'', zei PVV-leider Geert Wilders. Hij roemde De Graaff als een van de beste politici die de PVV heeft en hij zei trots te zijn dat hij co-voorzitter is.

De PVV en FN probeerden al sinds de Europese verkiezingen van vorig jaar een fractie te vormen. De vorming van een groep kwam recent in een stroomversnelling door frictie bij het Poolse Congres van Nieuw Rechts (KNP). De omstreden leider Janusz Korwin-Mikke trad af, waardoor samenwerking weer mogelijk werd. Ook het op een zijspoor zetten van oprichter Jean-Marie Le Pen bij Front National maakte het makkelijker geïnteresseerden aan te trekken.

De leider van de christendemocraten in het EP, de Duitser Manfred Weber was uiterst kritisch op Twitter. Voor hem is ,,de vereniging van eurofoben een wake-upcall voor alle democraten in Europa''. Hij riep alle ,,constructieve krachten'' in het EP op de rangen te sluiten en resoluut te vechten ,,om goede resultaten te behalen in het belang van de burgers''.

PvdA-Europarlementariër Kati Piri had het op Twitter over ,,een uitgesproken racistisch clubje in het EP''. CDA-politica Esther de Lange vroeg zich op het sociale medium af wat de slagkracht is van de PVV of dat ze ,,braaf meestemmen met FN''. D66-politica Sophie in 't Veld twitterde benieuwd te zijn naar het programma van de nieuwe groep. ,,Kijk uit naar debat in parlementaire arena!'', vervolgde de tweet.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?