Kamer debatteert over aanpak verwarde mensen

DEN HAAG (Novum) - De Tweede Kamer debatteert woensdag over de uitkomsten van het onderzoek naar de gang van zaken met Bart van U., die wordt verdacht van het doden van oud-minister Els Borst en zijn eigen zus, Loïs. De commissie constateerde dat politie, Openbaar Ministerie (OM) en de geestelijke gezondheidszorg (ggz) falen bij de inschatting van het gevaar dat verwarde mensen kunnen vormen. De vrouwen zouden misschien nog hebben geleefd als er niet zoveel fouten waren gemaakt.

Het debat heeft extra lading voor Kees van der Staaij van de SGP. Niet alleen maakte hij Borst nog als minister mee en sprak hij haar kort voor haar dood nog uitvoerig, ook het andere slachtoffer kende hij goed. Loïs was een vriendin van zijn vrouw. De twee leerden elkaar kennen tijdens hun studie.

Het levert emoties op voor Van der Staaij, maar ook extra motivatie. Hij gaat aankaarten dat beroepsgeheimen te krampachtig worden gehanteerd; binnen de wetten zijn er volgens hem meer mogelijkheden om informatie te delen. Ook wil hij extra geld voor het OM om verbeteringen door te voeren.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?