In hoger beroep 2,5 jaar cel Hooijmaijers

(Novum) - Voormalig VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers (53) is dinsdag door het gerechtshof in Amsterdam in hoger beroep veroordeeld tot 2,5 jaar cel. Het Openbaar Ministerie (OM) had vorige maand vier jaar celstraf geëist.

Volgens het hof is bewezen dat de vroegere VVD-bestuurder zich tussen 2004 en 2009 heeft schuldig gemaakt aan ambtelijke corruptie, valsheid in geschrifte en witwassen. Eind 2013 veroordeelde de rechtbank in Haarlem hem daarvoor tot drie jaar gevangenisstraf. Het hof kwam op meer onderdelen tot vrijspraak.

Volgens het hof onderhield Hooijmaijers als verantwoordelijk provinciaal bestuurder voor ruimtelijke ordening nauwe banden met ondernemers in de vastgoedwereld en gingen die goede verhoudingen ,,naadloos over in het aannemen van betalingen en beloften". Zijn gedrag heeft volgens het hof geleid tot ,,een ernstige inbreuk op het vertrouwen in het openbaar bestuur". Dat in hoger beroep minder aanklachten zijn bewezen dan eerder bij de rechtbank, doet daar volgens het hof niets aan af.

De straf voor de voormalige VVD-bestuurder werd licht gematigd doordat hij ,,van gevierd politiek bestuurder maatschappelijke paria is geworden" en doordat zijn gezin en hij al vijf jaar lang ,,op indringende wijze" de gevolgen van de strafzaak ondervinden. Hooijmaijers zelf was afwezig.

PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?