Gouden Lijst voor jeugdboek Overspoeld

(Novum) - AMSTERDAM (Novum) - Gideon Samson en Julius 't Hart zijn met hun boek Overspoeld de winnaar van de Gouden Lijst, de prijs voor het beste jeugdboek voor de leeftijd van twaalf tot vijftien jaar. Dat maakte de stichting CPNB woensdag bekend tijdens een manifestatie in TivoliVredenburg in Utrecht.

De Britse schrijfster Annabel Pitcher is de winnaar van de Gouden Lijst voor het best vertaalde jeugdboek. Zij krijgt de prijs voor haar boek Onder de ketchupwolken, dat is vertaald door Ellis Post Uiterweer.

Overspoeld gaat over de achttienjarige Pieter die vrijwilligerswerk doet in Sri Lanka. Net op dat moment wordt de kust getroffen door een tsunami. ,,De directheid waarmee Samson de rauwe werkelijkheid toont, grijpt je als lezer meermalen bij de keel'', oordeelde de jury. ,,De indringende beelden blijven op het netvlies staan en de passende staccato stijl maakt duidelijk dat de ramp niet te bevatten is.''

Het boek Wreed van Mel Wallis de Vries won de Prijs van de Jonge Jury 2015. Tienduizenden scholieren van twaalf tot zestien jaar lazen hiervoor een aantal jeugdboeken uit het jaar ervoor en kozen hun favoriete titels. De vijf populairste boeken werden genomineerd. Het boek met de meeste stemmen won.

PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?