'Extra glasbakken laten zetten is lapwerk'

Actueel
beeld ANP

DEN HAAG (ANP) - Extra glasbakken laten zetten is lapwerk. Dat zegt Recycling Netwerk Benelux naar aanleiding van het besluit van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) om in Nederland 800 extra glasbakken te laten plaatsen.

Volgens de milieuorganisatie zal het Nederland met die ingreep waarschijnlijk nog steeds niet lukken om te voldoen aan de wettelijke doelstelling. Bedrijven die producten met glazen verpakkingen produceren en op de Nederlandse markt brengen, zijn verplicht om 90 procent van deze verpakkingen te recyclen.

"Om die 90 procent te halen moet de overheid het toenemend aanbod van bierflesjes zonder statiegeld stoppen en bijvoorbeeld opnieuw statiegeld laten invoeren op glazen potten voor onder meer conserven en broodbeleg", aldus het Reclycing Netwerk.

De inspectie heeft het Afvalfonds, dat namens de producenten optreedt, opgedragen om te zorgen voor de extra glasbakken. Aan het fonds is tevens een zogenoemde last onder dwangsom opgelegd om er druk op te zetten. De toezichthouder wees erop dat het Afvalfonds al diverse waarschuwingen heeft gekregen, omdat er niet genoeg glas wordt gerecycled.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?