Den Bosch is (bijna) uitgeBoscht

Actueel
beeld ANP

DEN BOSCH (ANP) - Het wordt vast afkicken voor de Bosschenaren. Komende zondag komt er officieel een einde aan het Jeroen Boschjaar, waarmee uitbundig werd gememoreerd dat de schilder, de beroemdste zoon van de stad, vijf eeuwen eerder overleed.

Een aantal exposities in het kader van het jaar loopt nog wel wel door, zelfs tot in het komende jaar, maar een grote slotmanifestatie met duizend muzikanten en zangers aanstaande zondagmiddag is toch het eigenlijke sluitstuk. Er wordt die dag ook een blijvende herinnering onthuld: het Boschbeest. Circa 350 mensen smeedden mee aan een 9 meter hoge uil, omdat die vogel veelvuldig in het werk van Bosch voorkomt.

Het beest werd deels samengesteld uit afgedankte materialen, van pannen tot wieldoppen. Het komt eerst, op een 3 meter hoge sokkel, op het Wilhelminaplein en krijgt later zijn definitieve plek in de Brabantse hoofdstad. De onthulling van het Boschbeest gebeurt met het ontsteken van vuurwerk erin. Dat is een verwijzing naar de stadsbrand van 1463. Jeroen of Jheronimus Bosch heeft die brand als kind meegemaakt. Hij gebruikte de indrukken later in zijn werk.

Het Boschjaar zal nog lang in het geheugen blijven hangen, want het zette de stad internationaal stevig op de kaart. Topevenement was de tentoonstelling Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie, met 17 van de slechts 24 resterende schilderijen en 19 van de 20 tekeningen van de meester. Het Noordbrabants Museum trok er 421.700 mensen uit tal van landen mee. De belangstelling was zo groot, dat het museum aan het slot besloot tot een marathonopening, waarbij het 39 uur aaneengesloten toegankelijk was.

Er waren dik honderd evenementen en tal van speciale producten, zoals speciaal gebrouwen bier. De Bosch hoopte met het Boschjaar een miljoen extra bezoeken aan de stad te krijgen. Hoewel het definitieve aantal pas volgend jaar duidelijk zal zijn, staat nu al vast dat dat ruimschoots is gehaald.

Behalve de nog doorlopende exposities wordt de lichtshow Bosch by night (op de markt) op veler verzoek tot het eind van het jaar gehandhaafd.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?